Close

El Baix Gaià

Presa del Gaià.El Baix Gaià és una comarca natural situada a cavall del Tarragonès i el Baix Penedès, al tram final del riu Gaià

Està formada pels municipis del Catllar, Renau, Vespella de Gaià, Salomó, La Nou de Gaià, La Riera de Gaià, La Pobla de Montornès, Altafulla, Torredembarra, Creixell i Roda de Berà i pels nuclis de Ferran, Tamarit, Monnars i La Móra que, si bé són agregats a la ciutat de Tarragona, pertanyen geogràficament i històrica al Baix Gaià.

Aquest tram final del Gaià destaca, sobretot, per la quantitat de torres i castells medievals situats a banda i banda del riu de forma estratègica, normalment sobre els turons que voregen la plana. Durant els segles X i XI aquest territori constituïa la frontera entre els territoris cristians i Al Andalus. Actualment es pot seguir una ruta d'aquestes fortificacions.

Des de ben antic els habitants d'aquesta comarca han sabut aprofitar l'aigua del Gaià bastint un entramat de recs, sèquies, sínies, rescloses i molins. L'any 1975 s'inaugurà l'embassament del Gaià al terme del Catllar per a proveir d'aigua la petroquímica de Repsol. La seva construcció sobredimensionada ha interrumput el pas d'aigua des de l'embassament fins a la desembocadura si bé ha contribuït a la millora de la xarxa de regadius i a la desaparició de les riuades (les gaianades). L'any 2011, es pactà un cabal ecològic amb la companyia però, fins ara, ha funcionat amb discontinuïtats.

Desembocadura del Gaià

A tocar de la desembocadura, el Gaià torna a dur aigua fruit de les aportacions dels aqüífers i és considerat un Espai d'Interès Natural.

Subscribe to newsletters
Email: